U bevindt zich hier

Inhoud

27.10.2016

De kleinste veiligheidsfotocel ter wereld met geïntegreerde evaluatie

Schmersal presenteert op de SPS IPC Drives 2016 nieuwe, kostenefficiënte serie SLB

Wuppertal / Neurenberg, 27 oktober 2016. De nieuwe veiligheidsfotocellen van de serie SLB 240/440/450 hebben een geïntegreerde evaluatie en zijn extreem klein. Hierdoor kunnen de SLB 240/440 met kabelaansluiting (BxHxL 28x32x72 mm) of stekkeraansluiting (BxHxL 28x32x91 mm) gemakkelijk in zeer kleine montageruimtes worden ingebouwd en zijn ze ook bij weinig plek eenvoudig en snel te monteren. Beide modellen hebben een bereik van 15 meter. De SLB 450 (DxL 49x126 mm) heeft zelfs een bereik van 75 meter.
De veiligheidsfotocellen met enkele straal zijn vooral geschikt voor de beveiliging van kleine gevarenzones, zoals machines met kleine openingen of sleuven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij papier drukmachines: hier wordt het bedienend personeel goed beschermd, doordat iedere onderbreking van de lichtstraal een signaal activeert waarmee de gevaarlijke beweging van de machine veilig wordt uitgeschakeld. 

Een belangrijk voordeel: de serie SLB 240/440/450 is geschikt voor uiteenlopende toepassingen in werkstations voor montage en bewerking, in de hout-, papier- en drukindustrie, in hoogbouwmagazijnen en verpakkingsmachines.
Alle SLB-fotocellen beschikken over veilige halfgeleideruitgangen (2 x PNP) en kunnen zonder een externe veiligheidsevaluatie direct aan het veiligheidscircuit worden gekoppeld. De nieuwe productfamilie voldoet conform IEC 61496 aan de eisen voor alle applicaties van type 2 of type 4.  De SLB-fotocellen worden gebruikt voor de procesveiligheid, bijvoorbeeld in hoogbouwmagazijnen. Bij het autonome transport van verpakte producten herkennen ze afwijkingen van vooraf gedefinieerde posities met behulp van objectherkenning en hoogteregistratie. Zo voorkomen ze botsingen en beschadigingen.
De SLB 450 uitvoering die toegangszones tot maar liefst 75 meter bewaakt, heeft bovendien optioneel een ingebouwde verwarming waardoor hij geschikt is voor gebruik bij extreme temperaturen onder nul (tot -30 °C). Deze fotocellen zijn daarom geschikt voor outdoorgebruik, bijvoorbeeld in de hout- of cementindustrie, in grindgroeven of in havens. 

Alle uitvoeringen beschikken over een visuele installatiehulp die de inbedrijfstelling een stuk eenvoudiger maakt. Daarnaast zijn ze uitgerust met een viervoudig coderingsniveau, zodat bij gebruik van verschillende fotocellen in een applicatie maar liefst vier sensorparen in één richting kunnen worden gebruikt zonder elkaar te beïnvloeden. Configuratie vindt plaats zonder hulpmiddelen als pc of inbedrijfstellingssystemen. Er is alleen een bedieningsorgaan, bijvoorbeeld een drukknop, voor nodig. Beschikbaar zijn de functies; Instellen, Automatisch, Herstart en Diagnose.

"Met de ontwikkeling van de nieuwe SLB-serie maken wij ons productenpallet van opto-elektronische veiligheidsvoorzieningen compleet. Afhankelijk van de grootte en de complexiteit van de gevarenzone kan de klant kiezen uit fotocellen uit de SLB-serie, SLG-fotocellen met meerdere stralen of veiligheidslichtgordijnen van de productfamilie SLC", aldus Klaus Schuster, hoofd van de productgroep veilige opto-elektronica bij Schmersal. "Deze opto-elektronische series kunnen al naargelang de toepassing gecombineerd worden met veiligheidsrelaismodules, veiligheidsbesturingen of AS-i-systeemcomponenten. Op deze manier kunnen wij onze klanten complete veiligheidssystemen bieden; oplossingen op maat die helemaal zijn afgestemd op de eisen van de betreffende applicatie."

Kom langs bij Schmersal van 22 - 24 november 2016 op de SPS IPC Drives in Neurenberg: hal 9, stand 460

 

 


Rechter kolom