U bevindt zich hier

Inhoud

08.09.2022

Condition Monitoring oplossingen voor transportinstallaties van bulkmaterialen

Schmersal en ROXON presenteren op de bauma 2022 voor het eerst een nieuw online monitoringsysteem voor transportbanden

Wuppertal, 8 september 2022. Voor de exploitanten van transportinstallaties is naast de persoonlijke veiligheid de procesveiligheid van immens belang. De Schmersal Groep presenteert op de bauma 2022 oplossingen voor Condition Monitoring en voor een veilig en efficiënt bedrijf van transportinstallaties. Voor het eerst wordt in hal C2, stand C2.311 de HX170, een nieuw  online bandbewakingssysteem voor transportbanden, van de Schmersal-systeempartner ROXON voorgesteld. 

Met behulp van de HX170 worden transportbanden continu bewaakt en kan schade, zoals scheuren, gaten of beschadigde randen op tijd worden herkend en door onderhoudsteams worden verholpen. Daardoor wordt grotere schade voorkomen. Het voordeel: de beschikbaarheid van de installatie stijgt aanzienlijk. In het bijzonder bij transportinstallaties die belangrijk zijn voor de productie verderop, is de toestandsbewaking doorslaggevend voor het behoud van het productieniveau en de doorvoer.

De HX170 is gebaseerd op een optische 3D-bandoppervlaktescanning in realtime  die alle mogelijke soorten beschadiging herkent. Het innovatieve en compacte systeem is vooral ontworpen voor korte transportbanden met verhoogde slijtage. Samen met de geïntegreerde banddiktemeting zorgt het systeem voor een efficiënt onderhoud en een verhoging van de levensduur. 

Bandscheefloopschakelaar voor de procesveiligheid
Ook bandscheefloopschakelaars dienen voor de procesveiligheid: ze bewaken de rechte loop op transportinstallaties. Bij ongelijkmatige lading kunnen positieafwijkingen ontstaan die in extreme gevallen tot beschadigingen en materiaalverlies leiden. Om dat te voorkomen, activeren de bandscheefloopschakelaars bij positieafwijkingen van de transportband een oplopend signaal. Terwijl het voorwaarschuwingssignaal voor de bandcorrectie gebruikt wordt, dient het stopsignaal voor de uitschakeling van de transportinstallatie.  

Bij de modulair opgebouwde HDS-serie van Schmersal is zowel de functie van de bandscheefloop als de functie van de NOODSTOP, in de vorm van de trekkoord-noodschakelaar, op een hardwareplatform geïntegreerd. Daardoor is de HDS-serie heel flexibel en bruikbaar voor de meest uiteenlopende toepassingen. De schakelaars van de HDS-serie kunnen optioneel op de Dupline installatiebus worden aangesloten, zodat de schakelaars in serie geschakeld en diagnosegegevens gemakkelijk overgebracht kunnen worden. Door de overdracht van de statusinformatie kunnen afwijkingen geïdentificeerd en storingen sneller verholpen worden. Dit vermindert uitval- en stilstandtijden.

Bezoek Schmersal van 24 t/m 30 oktober 2022 op de bauma in München in hal C2, stand C2.311

Rechter kolom