U bevindt zich hier

Inhoud

20.09.2019

Schmersal brengt eerste RFID-veiligheidssensor in Ex-uitvoering op de markt

EX-RSS16 is geschikt voor gaszone 2 en stofzone 22

Wuppertal (D), vrijdag 20 september 2019. De Schmersal Groep introduceert op de Motek 2019 de eerste op RFID gebaseerde veiligheidssensor die conform de ATEX-richtlijn 2014/34/EU is geconstrueerd en in de Ex-zones 2 (gas-Ex, categorie 3G) en 22 (stof-Ex, categorie 3D) gebruikt kan worden. Daarmee combineert de EX-RSS16 twee belangrijke eigenschappen voor de veiligheid van installaties: de functionele veiligheid conform ISO 13849 en de explosiebeveiliging. Bovendien beschikt de sensor over explosiebeschermingsklassen Ex ec en Ex tc, die de explosiebeschermingsfunctie afdekt zonder dat er een ander energie-beperkend apparaat nodig is. Deze nieuwe ontwikkeling heeft Schmersal dit jaar op de markt gebracht.  

De slijtvaste veiligheidssensor is geschikt voor de bewaking van verschillende soorten veiligheidsinrichtingen inclusief de bewaking van deuren, de positiebewaking van machine-assen of van andere draaibare, zijdelings verplaatsbare of afneembare veiligheidsinrichtingen. Dankzij drie verschillende bedieningsinrichtingen bent u flexibel in keuze van de montagepositie.
De EX-RSS16 is met en zonder vergrendelmechanisme verkrijgbaar. De variant met magnetische grendel zorgt er bijvoorbeeld voor dat een deur ook in spanningsloze toestand gesloten blijft.
Op basis van de geïntegreerde RFID-technologie maakt de EX-RSS16 individueel gecodeerde varianten met codeerniveau „hoog“ conform ISO 14119 mogelijk en biedt daarmee de hoogst mogelijke bescherming tegen manipulaties. De veiligheidssensoren EX-RSS16 beschikken optioneel over een diagnose-uitgang of indien gewenst over een SD-interface (seriële diagnose). Er kunnen maximaal 31 veiligheidsschakelaars met seriële-diagnose in serie worden geschakeld.  Daarmee kunnen de diagnosegegevens van de afzonderlijke apparaten in de serieschakeling via de SD-gateway en een veldbus (bijv. PROFIBUS) aan een besturing worden overgedragen, bijv. statusgegevens of foutmeldingen. Zo kunnen storingen sneller verholpen worden. Uitgebreide diagnosefuncties ondersteunen preventief onderhoud en helpt uitvaltijd van de machine voorkomen. Vanuit de PLC kunnen besturingscommando’s naar de apparaten in de serieschakeling worden gestuurd. „Door de nieuwe EX-uitvoering voor gas- en stofapplicaties hebben we de gebruiksmogelijkheden van de RFID-veiligheidssensor, die op basis van zijn capaciteiten en kostenefficiëntie zeer gewild is, aanzienlijk uitgebreid“, aldus Marlies Gerstkämper-Oevermann, productmanager bij de Schmersal Groep. „De EX-RSS16 is geschikt voor veel verschillende industriële toepassingen waarin explosiebeveiliging vereist is.“  

Rechter kolom